Az amerikai GDP 5 százalékába kerülne Trump gazdaságpolitikája

Londoni pénzügyi elemzők szerint az Egyesült Államok hazai össztermékének (GDP) 5 százalékába kerülne, ha a republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump megvalósítaná eddig elhangzott gazdaságpolitikai elképzeléseit.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői friss tanulmányukban hangsúlyozták, hogy az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatos félelmek markánsan erősödtek az elmúlt hónapokban.

A ház legutóbbi globális kockázati felmérésében a válaszadóknak több mint a harmada Trump elnökké választását is a világgazdaságot fenyegető három legfőbb kockázati tényező közé sorolta, háromszor annyian, mint az Oxford Economics előző kockázati vizsgálatában.

A cég több kockázati forgatókönyvet is kidolgozott, azt vizsgálva, hogy Trump egyes választási ígéreteinek valóra váltása milyen hatást gyakorolna az amerikai gazdaságra.

A legborúlátóbb forgatókönyv feltételezései között szerepel, hogy az Egyesült Államok 45, illetve 35 százalékos vámot vet ki a kínai és a mexikói készáruimportra. Ezután – ahogy az amerikai fogyasztók elfordulnak e két ország termékeitől – az amerikai piacra exportáló következő két legnagyobb feltörekvő térségi gazdaság, Dél-Korea és India termékeinek vámját is megemelik, egyaránt 20 százalékra.

A négy ország válaszlépésként ugyanilyen mértékű vámokat ró ki az Egyesült Államokból importált termékekre.

Az Oxford Economics e forgatókönyve szerint Trump 10 ezer milliárd dolláros adócsökkentési ígéretéből a Kongresszussal folytatott egyeztetések után ezermilliárd dollárnyi valósul meg.

Az évente kitoloncolt illegális bevándorlók száma 1,4 millióra emelkedik, és ezzel két elnöki periódus alatt megvalósulhat Trump azon ígérete, hogy az Egyesült Államokban tartózkodó mind a 11,3 millió illegális bevándorlót kitoloncolják Amerikából.

Az Oxford Economics modellje alapján e forgatókönyvnek messze ható következményei lennének. Az amerikai gazdaság növekedési üteme már rövid távon lassulni kezdene, és a cég által vizsgált ötévi előrejelzési távlat végére az amerikai GDP-érték 5 százalékkal lenne alacsonyabb az alapeseti prognózisban szereplő szintnél.

Mindez a világgazdasági növekedést is jelentősen gyengítené – áll az Oxford Economics elemzésben. Más nagy londoni házak szerint Barack Obama jelenlegi amerikai elnök gazdasági öröksége sem ad okot derűlátásra. Az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) nevű londoni székhelyű globális pénzügyi kutatóintézet és tanácskozó fórum legújabb elemzése szerint a jelenlegi ütemet alapul véve az amerikai hazai össztermék az évtized végére a 2009-ben mért szinthez képest mindössze 10 százalékkal fog bővülni.

Az OMFIF felidézi, hogy a Kongresszus költségvetési bizottsága 2009-ben még 20 százalékos halmozott növekedést jósolt az amerikai gazdaságban a következő tíz évre. A cég kiemeli, hogy az amerikai államháztartás hiánya kétszeresen haladja meg a 2009-ben jósolt szintet: jelenleg a GDP-érték 2,5 százaléka a deficit, jóllehet a 2009-es kongresszusi előrejelzésben 2015 végére 1,2 százalékos hiány szerepelt.

Az amerikai nettó államadósság a tavalyi év végén a hazai össztermék 74 százaléka volt a 2009-ben jósolt 48 százalék helyett. A cég szerint ennek komoly következményei lesznek a közelgő elnökválasztáson. A gazdasággal kapcsolatos választói elégedetlenség máris gondokat okoz Hillary Clintonnak, a demokraták elnökjelöltjének, aki az előválasztásokon összesen 16 millió voksot gyűjtött, Trump és Bernie Sanders – Clinton egykori pártbeli riválisa – együtt viszont 27 milliót, és mindketten az esélyegyenlőtlenségről, a gazdasági lehetőségek hiányáról megfogalmazott üzenetekkel sorakoztatták fel maguk mögött a választókat.