Londoni elemzők: augusztus lehetett az utolsó deflációs hónap

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg augusztus volt az utolsó olyan hónap, amelyben negatív éves inflációt mértek Magyarországon, és ezután várhatóan folyamatosan emelkedni kezd az inflációs ütem, bár a 3 százalékos jegybanki célt belátható időn belül így sem éri el.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki ismertetése szerint a fogyasztói árak a múlt hónapban 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Augusztus volt a negyedik olyan hónap egymás után, amelyben csökkent az éves összevetésű fogyasztói árindex.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a csütörtöki inflációs adatokat értékelve úgy vélekedtek, hogy a következő hónapokban már pozitív lesz az éves infláció. A ház szeptemberre 0,5 százalékos, az idei év végére 1,5 százalékos, 2017 végére 2,5 százalékos tizenkét havi összevetésű inflációt vár.

A JP Morgan londoni elemzői rövid távon, elsősorban az energiahordozó-komponensben belépő bázishatások, valamint az üzemanyagok áremelkedése, jövőre viszont a bázishatások és a maginfláció várható gyorsulásának kombinációja miatt számolnak a magyarországi infláció gyorsulásával.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint az éves összevetésű inflációs ütemek a monetáris politika előrejelzési távlatán belül nem érik el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos központi inflációs célszintjét.

A ház elemzőinek véleménye szerint azonban az MNB az e hónapban esedékes új inflációs jelentésben csak minimális mértékben módosítja lefelé az idei évre jelenleg 0,5, jövőre 2,6 százalékos átlagos inflációval számoló előrejelzéseit. A JP Morgan a maga részéről 0,4, illetve 2,4 százalékos átlagos magyarországi inflációra számít ebben a két évben.

A cég londoni szakértői hangsúlyozták, hogy a maginfláció várható gyorsulása miatt nem várnak agresszív monetáris enyhítést az MNB részéről, annak ellenére sem, hogy a forint június vége óta bekövetkezett 2 százalék körüli erősödése feszesebbé tette a monetáris kondíciókat. A JP Morgan várakozása az, hogy az MNB a szeptemberi kamatdöntő ülésen megerősíti szándékát a laza monetáris politika hosszú távú fenntartására.

Ezt más nagy londoni házak is jósolják.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének hosszú távú előrejelzése az, hogy az MNB 2018-ig nem módosítja 0,90 százalékos alapkamatát.

A ház a JP Morgan előrejelzésénél jóval lassabb inflációs gyorsulást vár. Prognózisa szerint 2016 végén 0,6 százalék, 2017 végén 2 százalék lesz a tizenkét havi összevetésű infláció Magyarországon.

A GS londoni elemzői szerint a belső inflációs nyomás az egész közép- és kelet-európai térségben gyenge, mivel a munkanélküliségi ráták a régió legtöbb gazdaságában visszatértek ugyan a globális pénzügyi válság előtt mért legutóbbi mélypontokra, a bérkiáramlási nyomás azonban továbbra is mérsékelt.

A Goldman Sachs elemzői szerint mindehhez járul a nyersanyagárak újbóli gyengülése: a nyersolaj világpiaci ára például 5 százalékkal csökkent azóta, hogy a brit EU-tagságról június végén tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.