NGM-helyettes államtitkár: a hiány mértéke megfelel a szaktárca várakozásainak

Augusztus végéig a hiány egyharmada teljesült, ami találkozik a szaktárca várakozásaival, a deficit később fut fel a tervezett szintre – kommentálta Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára az államháztartás friss adatait az M1 aktuális csatornának.

A szaktárca szerdán közzétett előzetes adatai szerint az államháztartás központi alrendszerének augusztusban 190,8 milliárd forint többlete volt, az első nyolchavi hiány pedig rendkívül alacsony szintre, 274 milliárd forintra csökkent, ami példanélküli az elmúlt tizenöt évben. Tavaly augusztusban a költségvetési deficit 20,8 milliárd forint volt, a 2015. január-augusztusi hiány pedig 914,9 milliárd forintot tett ki.

Adorján Richárd kifejtette: a GDP 2 százalékában meghatározott idei hiánycél minden bizonnyal teljesülni fog. Inkább a pozitív irányba mutató kockázatok erősebbek, a hiánycél akár alul is teljesülhet, de ez nagyon sok dologtól függ még – fűzte hozzá.

Kitért arra is, az augusztusi egyenleget elsősorban az emelte pozitív tartományba, hogy ebben a hónapban Brüsszelből jelentős, még a korábbi programokhoz járó uniós támogatás érkezett. Jól alakultak emellett a csökkenő államadósság kamatterhei és a gazdaság növekedésén alapuló bevételek is.