Egyre több a készpénzbefizetésre alkalmas ATM a bankok hálózatában

Egyre népszerűbbek a banki ügyfelek között a készpénzbefizetésre alkalmas bankautomaták (ATM-ek), a nagy fiókhálózattal rendelkező kereskedelmi bankok közül az Erste Bank Hungary, az OTP és a K&H Bank is jelentős fejlesztéseket hajt végre ezen a területen.

Az Erste Bank Hungary MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a pénzintézet a megváltozott ügyféligényekre reagálva fejleszti ATM-rendszerét. Ennek megfelelően országszerte 2016 végéig 50 új, készpénzbefizetésre alkalmas automatát állít üzembe, ezzel országosan 60 ilyen készülék fog működni a pénzintézet hálózatában.

A szolgáltatással az ügyfelek a bankfiókok nyitvatartási idejétől függetlenül, gyorsan és egyszerűen tehetik pénzüket bankszámlájukra bankkártyájuk segítségével. A befizetéshez nem szükséges semmilyen nyomtatványt kitölteni, az összeg pedig azonnal rendelkezésre áll a folyószámlán.

Az eddigi tranzakció-számok alapján az érintett fiókokban a tavalyi indulás után a pénztári befizetések forgalmának 20 százaléka átterelődött a pénzbefizetésre alkalmas ATM-ekre, és ez az arány folyamatosan nő.

Idén a készpénzbefizetésre alkalmas bankautomaták beállítására, az ezekkel kapcsolatos beruházásokra eddig 940 millió forintot fordított az Erste Bank Hungary, amely 124 fiókkal és 400 bankautomatával rendelkezik Magyarországon.

A közleményben Szabó István, a bankkártya üzleti osztályért felelős vezetője kifejtette: “azt tapasztaljuk az Ersténél, hogy ügyfeleink az egyszerűbb banki ügyeket szeretik maguk intézni. Ezt az igényt figyelembe véve folyamatosan fejlesztjük digitális eszközeinket és a már meglévő platformjainkat, és ezért könnyebben elérhetővé tesszük a folyószámlára befizetést.”

Az OTP Bank szintén működtet befizetésre alkalmas bankautomatákat. A pénzintézet az MTI érdeklődésére közölte: az ügyfelek visszajelzései pozitívak, így a tervek szerint az idei év végéig 50, míg 2017 végéig 200 pénzbefizetős ATM áll majd a bank ügyfeleinek rendelkezésére. Az OTP országosan jelenleg 1935 ATM-mel rendelkezik.

A K&H Banknál is azt tapasztalják: egyre több banki ügyfél igényli, hogy a bankautomaták ne csak pénzfelvételre, hanem pénzbefizetésre is alkalmasak legyenek. A bank az MTI-vel közölte: jelenleg 459 ATM-je áll ügyfelei rendelkezésére, melyek közül már 77 bankautomata biztosít lehetőséget készpénz befizetésére. A K&H országos lefedettségre törekszik, ennek érdekében további pénzbefizető ATM-ek telepítését tervezi.

A K&H hálózatában a szolgáltatás indulása óta a pénzbefizetésre alkalmas ATM-eken végrehajtott befizetések összértéke meghaladta a 100 milliárd forintot. A K&H mind a 77 befizetésre alkalmas ATM-je azonnal jóváírja a befizetett összeget a bankkártyához kapcsolt számlán, amiről igény esetén a tranzakciót követően azonnal sms-ben értesíti a számlatulajdonost.

A közlemény idézi Rajna Gábort, a K&H banki értékesítési hálózatért és a támogatásért felelős igazgatóját, aki kifejtette, a befizetési tranzakciók alapján a legnépszerűbb ATM-ek Budapesten és vonzáskörzetében üzemelnek. A szolgáltatás minden megyeszékhelyen és a nagyobb vidéki városokban is elérhető, a forgalom ott is dinamikusan nő.