Az alapkamat és a laza monetáris kondíciók összhangban vannak az inflációs cél elérésével

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével – olvasható a monetáris tanács keddi, a kamatdöntés után kiadott közleményében.

A tanács keddi ülésén az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton, így az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék. A testület a kamatfolyosó feltételeit is változatlanul hagyta, az egynapos hitelkamat 1,15 százalék, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt.

A monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad, bár a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan csökken. A testület közleménye szerint a második negyedévben a gazdaság növekedése a jegybanki várakozásoknak megfelelően újból élénkült. A kiskereskedelmi forgalom júniusban is dinamikus bővült, a háztartások fogyasztásának további élénkülése várható. Az ipari termelés júniusban mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A munkaerő iránti kereslet erős maradt, így nőtt foglalkoztatottság, csökkent a munkanélküliségi ráta a második negyedévben.  

Kitérnek arra is, hogy az év eleji negatív egyedi hatások kifutása, a jegybanki és a kormányzati növekedésösztönző intézkedések tovább élénkítik a gazdaságot.

A növekedési hitelprogram bővítése, a növekedéstámogató program, valamint a lakásépítéseket ösztönző, illetve az uniós források dinamikus lehívását és hatékony felhasználását segítő kormányzati intézkedések elérhetővé teszik a 3 százalék körüli növekedési ütem fennmaradását.

A tanács szerint a javuló jövedelmi folyamatok és a hitelezés élénkülése segíti a fogyasztás bővülését, amely a következő években jelentősen támogatja a gazdaság növekedését.

A tanács úgy ítélte meg: az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban összességében kedvező volt a globális pénzpiaci hangulat. A hazai eszközárakban nem volt érdemi elmozdulás az elmúlt hetekben. A forint árfolyama stabil, az állampapír-hozamok enyhén csökkentek. A magas külső finanszírozási képesség és az emiatt csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a monetáris politikai eszköztár júliusban bejelentett módosítása a sérülékenység további csökkentését és a hitelezés ösztönzését célzott, nem-hagyományos eszközökkel támogatja. A bejelentett intézkedés hatásainak vizsgálatára, illetve a változékony nemzetközi pénzügyi környezetre tekintettel az MNB továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a bankközi hozamok alakulását, a pénz- és állampapír-piaci fejleményeket.

Rámutatnak, hogy a három hónapos betét állományának év végi elvárt szintjére és az operatív részletekre vonatkozó döntését a monetáris tanács szeptemberben hozza meg.

A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.