Feldman Zsolt: folyamatos a területalapú támogatási rendszer javítása

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint sokat javult a területalapú támogatási rendszer tavaly, a hatóságok folyamatosan javítják a hibákat, teszik egyre rugalmasabbá, “élhetőbbé” a rendszert.

Feldman Zsolt  hétfőn, a XVII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon, Kecskeméten hangsúlyozta, hogy a korábbi, lényegében csak területalapon, földhasználat alapján működő rendszerben 2015-ben új lehetőségek nyíltak meg a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására, lehetővé vált az egyszerűsített általány támogatási rendszer bevezetése a kisgazdaságoknak és sikerült célzott, a termelés mértékétől függő, termeléshez kötött támogatást biztosítani a szektorban.

A legfontosabb módosítások között említette a zöldítés megjelenését. Ennek keretében a források harminc százaléka egy új környezetvédelmi, természetvédelmi szempontrendszer és ökológiai célrendszer alapján vehető igénybe. Ez a legnagyobb kihívás, amely az elmúlt évben támogatás-igénybevételi oldalon a magyar mezőgazdaságban megjelent – fogalmazott az államtitkár.

A várható további változások között szólt arról, hogy a 2016-os kérelmekre vonatkozóan hamarosan új európai uniós jogszabály születik. A “sárga lapok” rendszere alapján, ha a gazdálkodó túligénylése nem haladja meg a tíz százalékot, a szankció felét kell csak megfizetni, ha a következő évben a gazdálkodó nem követ el újabb hibát. Ellenkező esetben a büntetés fennmaradó részét is meg kell majd fizetni.