Mérsékelten nőtt a befektetési alapok vagyona júliusban

A befektetési alapok összvagyona 46 milliárd forinttal, 0,8 százalékkal nőtt júliusban – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) kedden.

A hónap végén a Bamosz-tagok 5677 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben ismertetik: júliusban a tőkeáramlások eredője gyakorlatilag nulla, mivel mindössze 142 millió forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyit kivontak a befektetők.

A Bamosz az egyes kategóriákon belül sem talált kiugró tőkemozgásokat, tájékoztatásuk szerint a befektetők továbbra is visszaváltják a pénzpiaci alapjaikat, ahonnan 14 milliárd forint áramlott ki, viszont ugyanannyira keresik a kötvényalapokat.

A pénzpiaci alapoknál a tőkekiáramlás elsősorban a hazai likviditási alapokat érintette, az egyéb pénzpiaci alapokhoz azonban már kisebb összegű, 2,5 milliárd forint tőke áramlott be. Az alapkategória vagyona 1,4 százalékkal, 1067 milliárd forintra csökkent.

A kötvényalapokba 14,4 milliárdnyi tőkét invesztáltak a befektetők, a vegyes alapokból viszont 5,2 milliárd forintnyi tőke áramlott ki júliusban. A kötvényalapok vagyona a hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként 1,8 százalékkal, 1331 milliárd forintra nőtt, a vegyes alapoké a kedvező hozamok miatt 0,2 százalékkal, 751 milliárd forintra emelkedett.

Az ingatlanalapokba 9,2 milliárd forintnyi friss tőke érkezett júliusban, a hozamok tovább növelték az ingatlanalapok vagyonát, amely így 1,5 százalékkal, 664,3 milliárd forintra nőtt.

A részvényalapokból egymilliárd forint tőke távozott, a hozamok azonban kedvezően alakultak, így a részvényalapok vagyona 2,3 százalékkal, 267,2 milliárd forintra emelkedett.

A tőkevédett alapokból 10,4 milliárdnyi tőkét vontak ki, viszont a hozamok pozitívan alakultak, így a vagyon mindössze 0,6 százalékkal, 386,8 milliárd forintra mérséklődött.

Az abszolút hozamú alapokba júliusban a befektetők  3 milliárd forintnyi tőkét fektettek be, a hozamok is kedvezően alakultak, ezáltal a kategória vagyona 1,3 százalékkal, 774,7 milliárd forintra nőtt.

A Bamosz 26 tagja összesen több mint 8600 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 5600 milliárd forintot befektetési alapokban.