Mérsékelt inflációs környezetben mozog Magyarország

Már két és fél éve visszafogott, mérsékelt az inflációs környezet Magyarországon, ez segíti a bérek és a nyugdíjak értékállandóságának megőrzését – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az inflációs adatokra reagálva kedden az M1 aktuális csatornán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb közlése szerint júliusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak mint egy évvel ezelőtt.

Balogh László kiemelte: a 0 százalék körüli infláció részben a kőolaj alacsony világpiaci árának, részben pedig a sertéshús-áfa évi eleji csökkentésének köszönhető.

Ha ez a tendencia így folytatódik, akkor a konvergenciaprogramban az idénre szereplő 0,4 százalékos infláció tartható lesz – ismertette a helyettes államtitkár, és megjegyezte, hogy 2010-ben az infláció még 5 százalék körül mozgott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében egyebek mellett azt is kiemelte, hogy a bérek és nyugdíjak értékállóságának megőrzése támogatja a fogyasztás élénkülését és a gazdaság fellendülését.

Hozzátették, hogy a kőolajért a világpiacon mintegy ötödével kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly. Ennek következtében az üzemanyagok ára jócskán elmarad a 2015 azonos időszakában mérttől, ami jelentősen, 1,1 százalékponttal mérsékelte a teljes indexet. A  fuvarozási költségeken keresztül a csökkenő üzemanyagár más termékek árára is hatással volt. A sertéshús forgalmi adójának csökkentése szintén mérsékelte az inflációt.