Inflációs és GDP adatokra figyel a piac a jövő héten

A jövő heti hazai makrogazdasági naptárban leginkább a júliusi inflációs és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adatok állhatnak a figyelem középpontjában.

Hétfőn teszi közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás központi alrendszerének júliusi, illetve első héthavi előzetes adatait. Az első fél évben 402,1 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének (államháztartás az önkormányzatok nélkül) hiánya, míg egy évvel korábban a deficit a mostaninak több mint kétszerese, 823,3 milliárd volt. Júniusban a hiány 388,9 milliárd forint volt, ami magasabb az előző év azonos havi 312,2 milliárd forintos deficitnél. Ennek oka az uniós kifizetések megindulása és az adósságszolgálattal kapcsolatos kamatfizetési kötelezettségek torlódása, azonban így is 2002 óta a legalacsonyabb szinten áll az első félévi hiány az NGM szerint.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak júliusi alakulásáról szóló adatait. Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Elemzők szerint továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban, így az év egészében átlagosan 0,6-0,7 százalékos áremelkedés lehet.

Szerdán publikálja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 26-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. Akkor az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács, így a ráta változatlanul 0,90 százalék. A szakértők szerint a jegybank egyre inkább más monetáris politikai eszközöket – kamatfolyosó és a három hónapos betéti eszköz tender – alkalmaz.

Csütörtökön publikálja a KSH a júniusi építőipari termelési adatokat. Az építőipar teljesítménye májusban 26,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az áprilisi 29,8 százalékos visszaesés után. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent, az épületek építése 4,4, az egyéb építményeké 43,8 százalékkal. Az elemzők szerint már vannak az építőipar növekedésére utaló biztató adatok, a májusi csökkenés ellenére. A visszaesés oka változatlanul az uniós forrásokból végzett infrastrukturális beruházások kifutása.
Szintén csütörtökön adja közre a KSH a kereskedelmi szálláshelyek júniusi forgalmáról szóló statisztikáját. Májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,2 százalékkal emelkedett, míg a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Így a teljes forgalom 1,0 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 5,1 százalékkal nőtt, és elérte a 35,179 milliárd forintot. Ezen belül a szállásdíj-bevétel 6,5 százalékkal, 20,979 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 2,1 százalékkal, 7,153 milliárd forintra emelkedett.

Pénteken közli a statisztikai hivatal első becslését a GDP alakulásáról a második negyedévben. Az első negyedévben a GDP 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,8 százalékkal csökkent az előző negyedévhez mérten. A piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar jelentősen csökkentette a növekedési ütemet akkor.
Ugyancsak pénteken közli a KSH a júniusi részletes ipari termelési adatokat. Az előzetes adatok szerint 0,3 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól az ipari termelés volumene, az év első hat hónapjában viszont 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A KSH szerint az ipar minden fontosabb ágazatában alacsonyabb volt a növekedés júniusban, mint az előző hónapokban, a dinamika csökkenése nem koncentrálódott egy területre.