Az MNB likviditási kölcsönt nyújt a Befektető-védelmi Alap részére

A Magyar Nemzeti Bank legfeljebb 12 milliárd forint likviditási kölcsönt nyújt a Befektető-védelmi Alap (Beva) részére annak érdekében, hogy az mielőbb megkezdhesse a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény szerint a kártalanítás kifizetését a jogosultaknak – közölte a jegybank pénteken. A kölcsönt a Beva a folyamatban lévő kártalanítási eljárásokban esedékes kifizetésekre fordítja. 

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a törvény alapján az alap törvényi feladatai ellátásához szükséges pénzügyi fedezet biztosítása érdekében jogosult likviditási kölcsönt kérni az MNB-től. A jegybanki kölcsön folyósítása a jogszabályi előírásokra tekintettel és a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett történhet. A kölcsönt az alap kizárólag a kártalanítási kifizetések teljesítésére használhatja fel – áll a közleményben.

Kiss Krisztina, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgató-helyettes az MTI érdeklődésére közölte: a Beva jelenlegi vagyona 4 milliárd forint, a várható kártalanítási kötelezettség ennél magasabb, ezért kerül sor a kölcsön felvételére, amit a folyamatban lévő kártalanítási eljárásokban esedékes kifizetésekre fordít az alap.

Emlékeztetett arra, hogy a Beva forrásai a Beva-tagok befizetéseiből és az alap vagyonának hozamából származnak. Ha az alap kártalanítási kötelezettségeit nem tudja saját forrásokból fedezni, kölcsönt vehet fel, vagy kötvényt bocsáthat ki.

A Beva saját vagyonából az idén 5,9 milliárd forintot fizetett ki kártalanításként. Ebből 5,2 milliárd forintot a Buda-Cash, 0,2 milliárd forintot a Hungária Értékpapír Zrt., 0,5 milliárd forintot pedig a Quaestor-kötvényeseknek, utóbbiak kártalanítása a tavalyi kifizetésekkel együtt 87 milliárd forint volt. A Beva rendelkezésére álló adatok alapján a károsultaknak még 14 milliárd forintot kell kifizetni kölcsönből és saját forrásból – ismertette Kiss Krisztina.