Csökkent a Rába árbevétele és az üzemi eredmény az első fél évben

A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele 16,3 százalékkal 20,52 milliárd forintra csökkent az első fél évben 2015 azonos időszakához képest; az 1,86 milliárd forintos EBITDA 19,2 százalékkal, a 783 millió forintos üzemi eredmény 31,8 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit – ismerteti a társaság a BÉT honlapján.

Az IFRS szerinti konszolidált jelentésből kiderül, hogy az első hat hónapban a futómű üzletág 11,2 százalékos, a jármű üzletág 50,2 százalékos csökkenést, míg az alkatrészgyártás 4,6 százalékos növekedést könyvelt el.  

Rába H-14 terepjáró kamionForrás: wikimedia

A második negyedév 10,93 milliárdos árbevétele 3,1 százalékos javulást jelez, míg az 1,08 milliárdos EBITDA 17,6 százalékkal, az 550 milliós üzemi eredmény 26,1 százalékkal alacsonyabb a tavalyi második negyedévinél. Ekkor az alkatrész üzletág 10,7 százalékkal, a jármű üzletág 53,0 százalékkal növekedett, míg a futómű üzletág 9,5 százalékkal zsugorodott. A gyorsjelentés szerint a társaság nem tapasztalt lényegi javulást exportpiacain. Alacsony aktivitás az amerikai tehergépkocsi-piacon, pangó kereslet a globális mezőgazdasági szegmensben, valamint eltérő ciklikus értékesítés a jármű üzletág esetében – összegzik.

Ugyanakkor a futómű üzletág üzletfejlesztési stratégiájára alapozva továbbra is biztos növekedést ért el az európai tehergépkocsi-piacon, élénkült forgalma a FÁK-országok felé, valamint egy stratégiai megállapodással megszilárdította a japán haszonjármű-piacon elért beszállítói pozícióját, ami meghatározó a Rába Csoport diverzifikált termékportfoliójában, globális jelenlétében.

A gyorsjelentésben az olvasható: az alkatrész üzletág belföldi értékesítése kiemelkedő, két számjegyű növekedést ért el, míg a jármű üzletágnak az alvázszerkezeti szegmensre, mint húzó ágazatra alapozva sikerült exportját stabil, 8 százalékot meghaladó mértékben növelnie. A bázisidőszakhoz képest 2016 első fél évében mérséklődő értékesítési forgalom a bruttó eredmény csökkenését eredményezte, azonban a csökkenés mértéke jóval kisebb lett a hatékonyság javulásának köszönhetően: a Rába Csoport 4,5 milliárd forintot meghaladó bruttó eredményt realizált a halmozott tárgyidőszakban. Jelezték azt is: a Rába Csoport nettó hitelállománya június 30-án 2,082 milliárd forint volt, a tavaly év véginél képest 1,294 milliárd forinttal alacsonyabb.

Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben ismertette: a társaság megkezdte a stratégiai fókuszváltást, amelynek legfontosabb eleme a tavasszal elindított technológiafejlesztési program. A futómű-gyártás versenyképességét növelő beruházás a tervek szerint halad. Eközben a vállalat az intenzív üzletfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektet, stratégiai partnerekkel bővítik az együttműködéseket, új üzletekkel és új termékekkel erősítik a  piaci pozíciót.