MKB: 1,5 milliárd forint adózott eredmény az első fél évben

MKB bankcsoport 1,5 milliárd forint adózott eredményt ért el az első fél évben, szemben az egy évvel korábbi 4 milliárd forintos veszteséggel.

A közlemény szerint az idei az elmúlt hét év legjobb fél éve volt, a nemzetközi számviteli sztenderdek (IFRS) szerint a bankadó időarányos részével együtt az adózás előtti eredményük 6,8 milliárd forintot tett ki, az MKB ismét fenntartható növekedési pályán van, működése stabil.

A bankcsoport mérlegfőösszege a fél év végén 1941,6 milliárd forint volt, 0,6 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve, saját tőkéje 2,4 százalékkal, 110,5 milliárd forintra emelkedett, a Basel III. szerinti tőkemegfelelési mutatója 11,64 százalék volt.

2015 első fél évéhez képest 9,4 százalékkal emelkedett a nettó jutalék- és díjbevétel, míg a banküzemi költségek 7,2 százalékkal csökkentek.

“Ez az időszak meghatározó volt az MKB Bank történetében, hiszen sikeresen zárult le a szanálási eljárás, és új tulajdonosok vették át a bankot” – áll a közleményben. Kiemelik, hogy több szegmensben is javult a bank piaci pozíciója.

A jegybanki növekedési hitelprogram harmadik fázisában, a leszerződött összegek esetében, 17,3 százalékos piacrészt ért el, míg a Széchenyi Programban 18 százalékot a kihelyezett állomány alapján. Az egy főre jutó vagyon alapján az MKB Private Banking vezeti a hazai privátbanki rangsort.  A lakossági üzletágban új termékeket és szolgáltatásokat vezettek be, folyik a “digitális banki piacformáló szerep megalapozása”.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 30-án jelentette be, hogy lezárult az MKB Bank értékesítése. Az MKB Bank új tulajdonosa, a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium résztvevői 45-45-10 százalékos arányban, a vételár 37 milliárd forint volt, miközben a bank átalakításához nyújtott állami támogatás összege 32 milliárd forintot tett ki.

Az MKB reorganizációja volt az első magyarországi szanálási eljárás, amelyet az MNB mint szanálási hatóság az Európai Unió helyreállítási és szanálási irányelve szerint eredményesen hajtott végre.