Tíz Bogányi-zongorát vásárolt a magyar állam

Tíz Bogányi-zongorát vásárolt összesen a magyar állam – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyet az utóbbi napok sajtóértesüléseire reagálva adott ki az Emmi.

Tavaly kormányhatározatban döntött az állam tíz Bogányi-zongora megvásárlásáról – írták -, amelyeket magyar és külföldi közintézményekben fognak elhelyezni, így megismertetve a magyar hangszertalálmányt a hazai és a nemzetközi zenei élettel.

A vásárlás lebonyolítását a Budapesti Operettszínház kapta feladatul az Emmitől, és az intézmény a közbeszerzést a kormányhatározat alapján írta ki. “A kormányhatározat szerinti bruttó összeg megegyezik a kiírt közbeszerzés nettó összegével”. Arról még egyeztetnek, hogy végül mely intézményekben használják majd a hangszereket.

A közleményben felidézték, hogy a Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész elképzelései alapján készült új magyar zongora tízéves fejlesztés eredménye, főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonság a hangszer történetében.