Pénteken vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Standard & Poor’s

A Standard & Poor’s pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot. A nemzetközi hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében ez a szuverén magyar besorolások értékelésére kitűzött második idei időpont, utána az idén már nem szerepel e cég listáján a magyar államadós-besorolás értékelése.

Az S&P várhatóan péntek este, az európai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.
A Standard & Poor’s előzőleg március 18-án vizsgálta Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának “BB plusz/B” szintű besorolását, amelyet akkor változatlan stabil kilátással megerősített.
Az S&P tavaly márciusban emelte “BB”-ről a jelenlegi “BB plusz”-ra a hosszú lejáratú magyar deviza-államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást, amely azóta is stabil.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül az S&P és a Moody’s Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A Moody’s jelölési módszertanában ez “Ba1” szintű besorolást jelent.

A Moody’s azonban tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar osztályzat kilátását, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody’s akkor visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már május 20-án – a három cég közül elsőként – átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi “BB plusz”-ról egy fokozattal “BBB mínusz”-ra javítva. A Fitch magyar osztályzata a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Londoni elemzői várakozások szerint a Standard & Poor’s egyelőre valószínűleg nem követi a Fitch Ratings példáját. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői e hétre szóló előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy az S&P pénteken ismét megerősíti a magyar államadós-besorolást és annak kilátását. A ház szerint “jól ismertek” az S&P által aggályosnak tartott makrokockázatok: ezek közé tartozik a magyar gazdaság teljesítménye és az EU-folyósítások közötti erős korreláció, valamint a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni bizonytalanságok. A június végén tartott referendumon a brit választók szűk többsége voksolt arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban a magyar gazdaság alapmutatói egyértelműen javultak, és ennek alapján a cég nem zárja ki, hogy a Standard & Poor’s pénteken pozitívra javítja a magyar államadós-besorolás kilátását. A Morgan Stanley elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem ez az alapeseti előrejelzésük.

Az IHS Markit piaci információszolgáltató cég kimutatása szerint az ötéves magyar deviza-államkötvény törlesztési kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama jelenleg 133 bázispont környékén jár a londoni kereskedésben. Ez hozzávetőleg azonos Olaszország összehasonlítható lejáratú államadósságának CDS-jegyzésével.

Olaszországot mindhárom nagy hitelminősítő a “BBB/Baa” – vagyis befektetési ajánlású – besorolási sávban tartja nyilván.