Devizapiac – Kissé korrigált a forintárfolyam

Kissé gyengült a forint kedden a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, korrigálva az előző hetek erősödését

Az euró árfolyama kedden visszatért a 309 forint körüli szintekre, a nap második felében 309,60 fölött forgott, este hét óra előtt öt perccel 309,79 forinton állt.

Egy amerikai dollár 277,90 forintot ért a reggeli 276,50 forint után.

A svájci frank este 282,54 forinton forgott. Reggel 282,00 forint alatt volt az árfolyam.

A forint elsősorban az Európai Központi Bank és az angol jegybank laza monetáris politikájából húz hasznot, miután megnőtt a befektetői érdeklődés a kockázatosabb eszközök iránt – idézte a Dow Jones hírügynökség kedden az Equilor befektetési szolgáltató elemzését. Az árfolyamnak jót tett az is, hogy júniusban rekordmagas többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg – jegyezte meg az Equilor. Hozzátette, a befektetők árgus szemekkel figyelik az S&P hitelminősítő szeptember 16-án esedékes, Magyarország adósbesorolásáról szóló döntését és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptember 20-i inflációs előrejelzését.

Az egészen tisztességes gazdasági növekedés és a politikai kockázatok csökkenésének az érzete miatt további forinterősödés várható, ezt és a fogyasztói árak további csökkenését figyelembe véve a piaci várakozás szerint az MNB-nek “újabb kamatcsökkentést” kellene végrehajtania “vagy a monetáris lazítás valamilyen más formájához” kellene nyúlnia – idézte a Dow Jones üzleti hírügynökség hétfőn az SEB svéd pénzügyi csoport elemzését